Kategorier
Nyheter

Tränarporträtt nr 4- lär känna våra tränare!

Namn: Fabian Björklöf
Ålder: 22

Berätta om din bakgrund inom tennisen och hur du kom in på tränarbanan?
Jag började spela tennis som 11-åring och tyckte genast att det var grymt roligt. I tonåren ökade jag träningsmängden och började tävla och spela seriespel för Bålsta TK.

När jag var runt 15 år började jag som ”hjälptränare” på Bålsta TK, främst i knatte- och juniorgrupper. Sedan dess har jag successivt tagit ett större ansvar som coach. Idag tränar jag vuxna motionärer, tävlingsjuniorer och knattar.

Vad har du för tränarfilosofi?
Jag tycker det är viktigt att man som tränare och spelare vet var ambitionsnivån ligger hos spelaren, vad man förväntar sig av varandra och om det finns några mål att uppnå. Med en sådan kommunikation blir det lättare för tränaren att veta vad som gäller när man går in på banan. Alla vill inte tävla, alla bryr sig inte lika mycket om sina resultat, så det gäller för tränaren att ha känsla för vilken spelare man tränar.

Det är det bra om varje träningspass innehåller en balans av att ha roligt, lära sig nya saker (tekniskt och strategiskt) samt att träna fysiskt och mentalt. Varje gång man går in på banan ska det finnas mål för träningen. Detta varierar självklart beroende på ambitionsnivå, men gäller enligt mig för de flesta.

Förebild och varför?
Inkom tennisen idoliserar jag de tre största; Novak Djokovic, Rafael Nadal och Roger Federer, samt Dominic Thiem. Deras driv att bli bättre är något alla kan lära sig av, oavsett vad man håller på med.

Vad är det roligaste med tennis och/eller padel?
Känslan av att slå in ett slag man precis har lärt sig, mångsidigheten i sporten och de olika teknikerna, träffen i racket, man lär sig kämpa och hantera motgång och framgång – ofta på egen hand, lag- och klubbandan – framförallt vid seriematcher.

Om du ska ge ditt bästa träningstips, vad skulle det vara?
Träna strukturerat, ställ dig inte bara på banan och slå runt tennisbollar, träna på en eller två specifika saker. Det är också viktigt att göra rätt från början, alltså att inte träna in fel grepp, teknik eller strategi, etc.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att börja spela tennis eller padel?
Börja med att slå många slag, d.v.s. många träffar på bollen. Ta hjälp av någon som kan grunderna så får du en kickstart i din tennis/padel. Ha tålamod och var positiv. På TV ser det enkelt ut när bollen slås fram och tillbaka, men när man själv ställer sig på en
tennis/padelbana så märker man att det kan vara svårt att ens få träff på bollen.